Peter Bence Světoznámý klavírní virtuos, skladatel a hudební producent Peter Bence míří do Prahy, aby 11. října 2024 svým výjimečným talentem uchvátil diváky.

27. září 2024

Do Guinnessovy knihy rekordů se zapsal jako „nejrychlejší klavírista“ a překročil tradiční hranice klavírní hry. Jeho revoluční a inovativní styl inspiroval nespočet fanoušků a hudebníků po celém světě a ukázal, s jakou grácií lze spojit klasickou a populární hudbu.

 

Jak se těšíte na své vystoupení v O2 areně?

Mám velkou radost, že se vracím do Prahy, tentokrát do ikonické O2 areny. Uděláme vše pro to, abychom Pražanům přinesli nezapomenutelný večer! Zkoumám všechny možnosti a hranice klavíru. Vaše klavírní virtuozita je obdivuhodná a váš styl je jedinečný.

Jak byste popsal svou hudbu někomu, kdo vás ještě neslyšel?

Pokud někdo poslouchá mou hudbu, aniž by viděl video, může se domnívat, že hraje celá kapela nebo orchestr, ale ve skutečnosti je tam jen klavír. Zkoumám všechny možnosti a hranice tohoto nástroje, často hraji na perkuse nebo drnkám na struny, měním zvuky, aby vynikly různé barvy a textury, to vše spojuje smyčková stanice, která umožňuje vrstvit jednotlivé vrstvy na sebe. Svou hudbu bych popsal jako velmi energickou, optimistickou a rytmickou.

Vaše coververze populárních písní jsou na YouTube velmi populární. Podle čeho si vybíráte písně, které budete aranžovat a hrát?

Existuje několik kritérií, na jejichž základě vybírám písně, jedním z nich musí být můj osobní vztah k písni a druhým schopnost aranžovat je pro klavír tak, aby působily velmi přirozeně, téměř jako by byly určeny k hraní na klavír. Mám rád písně, které mi dávají možnost vnést do nich nějaké nové, svěží nápady, jiný náboj, než je hrát jen obyčejně nebo „coverovat“ píseň tak, jak je. Ukazuje se to jako důležitý prvek, bez něhož by člověk mohl oprávněně namítnout „proč si místo toho neposlechnout originál?“… Proto z nich rád dělám jedinečný zážitek.

Kromě coververzí jste také autorem písní. Na co se mohou vaši fanoušci v budoucnu těšit?

V poslední době stále více spolupracuji se symfonickými orchestry, skládám, aranžuju a orchestruji jak původní skladby, tak populární písně a filmovou hudbu pro klavír a orchestr. Doufám, že tento zajímavý projekt přivezu na turné a v budoucnu se vrátím do Prahy se symfonickým představením.

 

Praha je známá svou láskou k hudbě. Máte pro své vystoupení v O2 areně nějaké speciální plány nebo překvapení?

Vzhledem k charakteru této velkolepé arény je velmi důležité, aby její velikosti odpovídaly vizuální prvky, krásně zakomponovaná světla a efekty. V O2 areně to bude jedinečný zážitek! Těším se také na to, že se s publikem podělím o některé ze svých posledních skladeb, možná i o písně, které ještě nikdo neslyšel.

 

O2 arena letos oslavila 20 let své existence a přivítala více než 14 milionů návštěvníků. Co byste O2 areně k jejímu výročí popřál?

O2 areně k jejímu 20. výročí přeji, aby se jí i nadále dařilo pořádat špičkové zábavní akce a poskytovat scénu pro okamžiky, které budou přinášet radost a inspiraci milionům a milionům lidí i v dalších letech. Na dalších dvacet let, možná i sto!

Vstupenky si můžete zakoupit zde: PETER BENCE – O2 arena.

OFICIÁLNÍMI PRODEJCI AKCE JSOU TICKETMASTER A TICKETPORTAL. ZA PLATNOST VSTUPENEK ZAKOUPENÝCH U JINÝCH PRODEJCŮ NERUČÍME.