Rozhovor s Emou Kremskou: O kuchařské vášni, práci v O2 areně a soutěži Hell’s Kitchen

28. prosince 2024

Ema Kremská je sympatická kuchařka z Bratislavy. Rozhodla se prorazit ve světě profesionální gastronomie. Aktuálně pracuje jako junior sous chef v O2 areně a zároveň je úspěšnou finalistkou soutěže Hell’s Kitchen. Svým přístupem k vaření chce bourat stereotypy a inspirovat další ženy, aby se nebály jít za svými sny.

Jak Ema zvládá spojit práci v jednom z největších gastronomických provozů s náročnou soutěží? Co plánuje v roce 2025? Čtěte v našem rozhovoru.

Práce v O2 areně

Jak dlouho už pracuješ v O2 areně?
V O2 areně pracuji momentálně tři roky.

Co tě na této práci nejvíc baví?
Tahle práce mě fascinuje svou rozmanitostí, protože každý den přináší nové výzvy a skvělé zážitky. Nejvíce mě baví dynamika akce a interakce s lidmi v týmu.

Jaké zkušenosti jsi díky ní získala?
Díky této práci jsem se naučila spoustu cenných dovedností – od vedení týmu a nastavení správných očekávání až po schopnost efektivně řešit kritické situace, rychle se přizpůsobit a organizovat práci.

Jak zvládáš stres při přípravě jídel pro tisíce lidí?
Velmi dobře pracuji pod tlakem. Právě stres v kuchyni je jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla pro profesionální vaření – nuda rozhodně není pro mě. Musím ale přiznat, že v O2 areně někdy přijde moment, kdy je tlak opravdu intenzivní. Právě tyto náročné chvíle nás posouvají a učí. Dnes už dokážeme jako tým zvládnout vaření pro obrovské množství lidí ve špičkové kvalitě.

Co pro tebe znamená být součástí takového velkého kuchařského týmu?
Být součástí týmu pod vedením Tomáše Kněže je pro mě obrovská čest a výzva. Pracovat po boku šikovných a talentovaných kuchařů je nesmírně inspirující a motivuje mě k dalšímu profesnímu růstu.

Jakou muziku posloucháš? A jde to v kuchyni?
Poslouchám různorodou hudbu – od elektroniky, přes blues až po rap. Hudba se dá poslouchat i v kuchyni, ale ne vždy. Když je tam stovka kuchařů, moc si ji neužijete. Někdy si ale něco pustíme a odreagujeme se.

Která je tvoje nejoblíbenější kapela nebo zpěvák?
Jednoznačně Doja Cat a Joe Bonamassa.

Máš z O2 areny nějakou vtipnou historku?
Jedna z nejlepších historek byla, když brigádnice přišla do kuchyně v lodičkách a korzetu. Kuchyně, kde se běžně běhá v pracovních botách a oblečení, a ona tam v plné parádě. To se jen tak nevidí!

Soutěž Hell’s Kitchen

Jaká byla tvoje největší motivace být v soutěži Hell’s Kitchen?
Nejvíc mě hnalo dopředu to, že jsem chtěla dokázat lidem, kteří mi věří, že na to mám, a hlavně sama sobě, že jsem dobrá v tom, co dělám, a že jsem bojovnice. Motivovala mě také příležitost zažít nové věci a získat nadhled.

Co tě na soutěži bavilo nejvíc?
Nejvíc mě samozřejmě bavily odměny, to je jasné, ale největší radost mi přinášely večerní servisy, když všechno šlo hladce a bez problémů.

Je něco, co tě překvapilo?
Když slyším tuto otázku, musím se smát, protože v Hell’s Kitchen vás překvapí opravdu všechno. Každý den od začátku až do konce je jedno velké překvapení. Ale asi nejvíc mě překvapilo, když jsem otevřela kufr se surovinami v jedné výzvě a našla tam maso z klokana.

Jak jsi zvládala náročné podmínky natáčení?
Natáčení pro mě bylo opravdu náročné. Už v prvních minutách se mi udělalo špatně a málem jsem omdlela. Během soutěže mi bylo několikrát zle, jednou jsem kvůli otravě jídlem skončila i v nemocnici. Fyzické vyčerpání, stresové situace a nedostatek spánku nám dokonale simulovaly život kuchaře. Byly chvíle, kdy by člověk nejraději utekl – být zavřený na vile s ostatními účastníky, bez kontaktu se světem, telefony, knihami nebo hudbou téměř měsíc, není vůbec jednoduché. Postavila jsem se obrovské výzvě a jsem na sebe hrdá, že jsem ji zvládla.

Jak se ti líbila práce s Radkem Kašpárkem jako šéfkuchařem a porotcem?
Radek mě velmi mile překvapil. Už během soutěže se ukázalo, že i když je přísný a působí tvrdě, má srdce na správném místě a opravdu mu záleží na tom, abychom se zlepšovali. Být v přítomnosti tak neuvěřitelně úspěšného michelinského šéfkuchaře je neskutečná pocta a příležitost, které si velmi vážím.

Emo, srdečně Ti gratulujeme ke skvělému druhému místu v soutěži Hell’s Kitchen! Jak jsi tenhle moment prožívala?

Zajímavosti: Během natáčení soutěže se používalo 59 kamer, 170 členů štábu a více než 20 kilometrů kabelů. Při přípravě vývarů bylo použito 500 kg kostí, 200 kg zeleniny a 100 kg másla.

 

Tvoje kuchařská vášeň

Máš nějaké oblíbené jídlo, které tě nikdy neomrzí?
Moje nejoblíbenější jídlo jsou lasagne. Mohla bych je jíst od rána do večera, klidně i studené!

Je nějaký šéfkuchař, se kterým by sis přála vařit – ať už u nás nebo v zahraničí?
Šéfkuchaři, se kterými bych si nejraději zavařila, jsou Jordi Roca nebo Marek Komínek.

Jaká je tvoje největší kuchařská vize nebo sen?
Mojí největší kuchařskou vizí je vytvořit sérii úspěšných podniků s různými koncepty.

Plánuješ v budoucnu vydat vlastní kuchařku? A pokud ano, na co by ses v ní zaměřila?
Ano, plánuju to. V poslední době jsem o této myšlence často přemýšlela a řekla si: Proč ne? Určitě bych se zaměřila na využití lokálních, tradičních surovin, na které se často v moderní kuchyni zapomíná, a na uchování potravin zdravým způsobem. Mým velkým koníčkem je takzvaný foraging, což je sběr volně rostoucích surovin udržitelným způsobem.

 

A na závěr mě zajímá

Jaký je tvůj nejoblíbenější film? Inspiruje tě v něčem?
Můj nejoblíbenější film je Kill Bill, ale kdybych měla vybrat motivační film, určitě by to byla Pravá blondýnka. Protože ve světě motivované ženy je možné opravdu všechno. 🙂

Máš už nějaké konkrétní plány nebo vize na rok 2025?
Na rok 2025 mám velké plány. V mém životě se objeví nové pracovní příležitosti a určitě bych chtěla pracovat na knize a tvořit recepty pro jeden zatím nejmenovaný podnik. Ráda bych také věnovala část svého času sociálním sítím a zprostředkovala obyčejným lidem gastronomické zážitky.

 

18.1.2025 – 19.1.2025 |Nova festival chutí

 

Kde tě můžeme v nejbližších dnech vidět? Třeba na Festivalu chutí v O2 universu?
V nejbližších dnech mě můžete potkat v O2 areně v restaurační části Premier Clubu na různých akcích. A určitě přijdu i na Festival chutí do O2 universa, na který se už moc těším.

Emo, děkujeme Ti za inspirativní rozhovor plný energie, vášně a odhodlání. Je úžasné sledovat Tvou cestu – od práce v O2areně přes soutěž Hell’s Kitchen až po Tvé sny o vlastní restauraci a kuchařce. Držíme palce, aby se všechny plány na rok 2025 staly skutečností. Těšíme se na další setkání, ať už v kuchyni, nebo na Nova Festivalu chutí.
Přejeme hodně radosti a úspěchů.

Za Bestsport a.s.
Veronika